FAQ AB HR och AB Lön

Vanliga frågor

Hur länge bör jag ha arbetat innan jag genomför utbildningen?

Du kan gå utbildningen så snart du börjat din tjänst, du behöver inte ha några förkunskaper inom Allmänna bestämmelser (AB). Tvärtom så är utbildningen ett stöd för dig under din första tid i din nya tjänst. Du kan gå tillbaka och göra de olika avsnitten så många gånger du vill. Utbildningarna fungerar lika bra för uppdatering för dig som arbetat länge och det var några år sedan du gick utbildning i AB.

Vad är skillnaden på utbildningarna AB HR och AB Lön?

Båda utbildningarna har i stor utsträckning samma innehåll. AB Lön som har löneinriktning innehåller 10 avsnitt. AB HR med HR-inriktning har 11 avsnitt och innehåller även avsnittet Avslut av anställningen. Två av avsnitten är större i AB HR (Anställningens ingående och Under anställningen) och två avsnitt är större i AB Lön (Avlöningsförmåner & löneform samt Anställningens ingående). Avsnittet Sjukledighet & ersättningar är olika i de två utbildningarna.

Från när gäller de 60 dagarna jag har på mig för att genomföra utbildningen?

60 dagar gäller från och med att du beställer utbildningen, dvs anmäler dig på vår webbsida. Två veckor före utbildningens giltighetstid löper ut får du ett påminnelse via mejl.

Går det att förlänga tiden för utbildningsgenomförandet?

Ja det är möjligt, utöver de 60 dagar du har på dig att genomföra utbildningen kan du förlänga tiden ytterligare. Två veckor kostar 1000kr och fyra veckor kostar 2000kr. För att förlänga tiden, mejla till kursadmin@sklkommentus.se så hjälper dom dig.

Kan vi köpa loss utbildningen till vår organisation och till vårt eget LMS?

I dagsläget är det tyvärr inte möjligt. Utbildningarna distribueras av SKL Kommentus och driftas i vårt LMS. Det gör att utbildningarna uppdateras löpande av SKR.

Hur navigerar jag i de olika avsnitten?

Du kan enkelt hoppa fram och tillbaka i de olika avsnitten med hjälp av pilarna i längst ner i högra hörnet längst ner.

bild.png

Kan jag förlänga tiden jag kan genomföra utbildningen på?

Det är tyvärr inte möjligt att förlänga utbildningstiden. Det är 60 dagar från det att du beställer utbildningen på vår webbsida.

Får jag en påminnelse när tiden för att kunna genomföra utbildningen tar slut?

En påminnelse skickas ut per mejl då det är ca två veckor kvar av de 60 dagar du har på dig att genomföra utbildningen.

Jag kan inte logga in

Du loggar in på http://sklkommentus.learning.nu/. Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Chrome, men Firefox, Safari eller Edge fungerar också. Däremot fungerar utbildningen INTE i Explorer. Har du fortsatt problem med att logga in kontakta vår utbildningsadministratör.

Vad händer om jag avbryter ett avsnitt mitt i?

Du kan välja att fortsätta på samma ställe som du avslutade, men du kan också välja att genomföra avsnittet från början.

Kan jag gå tillbaks till ett avsnitt även om jag redan har genomför det?

Ja, du kan genomföra samtliga avsnitt så många gånger du vill.

Behöver jag genomföra avsnitten i ordning?

Du kan välja att genomföra avsnitten i valfri ordning. Men vi rekommenderar att du först genomför avsnitt ett, som ger en överblick över avtalskonstruktion och parter.

Hur ser jag att jag har genomfört alla avsnitt och alla delar i ett avsnitt?

Klicka först på menyplattan, sedan menyknappen, där kan du se alla delavsnitt. De moment som är genomförda är grönmarkerade, de moment där en del av momentet har markerats är gulmarkerade. Ej genomfört moment har ingen symbol.

Hur vet jag att jag slutfört utbildningen?

Utbildningen är genomförd när cirkeln i varje avsnitt är ifylld på utbildningens startsida.

När kan jag ta ut mitt utbildningsintyg?

Du kan ta ut ditt intyg när du genomfört hela innehållet i samtliga avsnitt.

Hur tar jag ut mitt utbildningsintyg?

Längst ner på utbildningens startsida finns utskriftsfunktionen för att skriva ut utbildningsintyget. Det går inte att skriva ut intyget förrän du har genomfört alla avsnitt.

Jag kan inte skriva ut mitt intyg

Kontakta vår utbildningsadministratör så får du hjälp