7 september 2018 Upphandling | Anställning

”Upphandling är som avtalsrätt med en snubbeltråd”

Nu är de igång. Fyra glada traineer har påbörjat sin första vecka på SKL Kommentus och Nacka Kommuns gemensamma traineeprogram efter en innehållsrik kick-off.

Septembersolen skiner, sommarvärmen dröjer kvar i luften och det ligger förväntan i luften på At Six Hotel i Stockholm. Det är måndag och första dagen på SKL Kommentus och Nacka kommuns nya traineeprogram. En liten skara traineer, deras chefer och faddrar fyller på med energi i form av eftermiddagsfika utanför konferensrummet.

Där är Amina Blivik, Victor Funk, Charlotte Jonasson och Hannes Härfast. Tillsammans utgör de det första gänget som får chansen att delta i det unika traineesamarbetet mellan SKL Kommentus och Nacka kommun. Konceptet är helt nytt och under traineeåret kommer de vara stationerade hos en av organisationerna, men också delta i arbetet på den andra.

Alla traineerna tycker det känns roligt och spännande att få vara pionjärer på programmet.

– Eftersom det är helt nytt finns möjlighet att anpassa och forma rollen och förutsättningarna under tiden, det är positivt, tycker Charlotte.

Klurigt och jättekul

Amina har jobbat med sälj tidigare och blev intresserad av upphandling utifrån det perspektivet.

– Som upphandlare måste man precis som säljare vara relationsskapande. Upphandling tar mig vidare ett steg, jag känner att jag har nytta av både min säljbakgrund och akademiska utbildning, förklarar hon.

Charlotte praktiserade hos en upphandlingskonsultbyrå tidigare och har redan lite erfarenhet av arbetet som upphandlare.

– Upphandling är som avtalsrätt med en snubbeltråd, säger hon, det är klurigt och jättekul!

Hannes fastnade för upphandling när han läste fördjupningskursen i offentlig upphandling vid Uppsala universitet

– Jag upptäckte att upphandling verkar innehålla flera frågor än svar vilket jag tycker gör det särskilt intressant. Det är en spännande mix mellan offentlig rätt och civilrätt, förklarar han.

Ett brett traineeprogram

Under programmet har traineerna placerats på olika avdelningar med olika chefer. Ted Stalte, ansvarig för leverantörsrelationer hos SKL Kommentus Inköpscentral, är chef och mentor åt Victor. I den rollen ska han se till att Victor får ett givande och lärorikt år med möjlighet att bidra till de olika verksamheterna.

– Jag ser fram emot att dela med mig av min kunskap och stödja Victor till att få en bra och mångsidig introduktion till upphandlingsområdet, säger Ted, jag är också mycket nyfiken på Victors reflektioner över SKI och den offentliga affären.

Varför är det bra med ett sådant här traineeprogram?

– Offentliga affärer är ett brett och omfattande område och man kan jobba med det på många olika sätt. Ett brett traineeprogram innebär att man får testa på olika delar så att man lättare kan hitta det man brinner för inom den offentliga affären, avslutar Ted.

Tipsa en vän

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar