5 november 2020 HR-tjänster

Proffsig webbutbildning AB HR

När webbutbildningar håller lika hög kvalitet som en utbildning på plats finns det inga hinder att utbilda sig digitalt, jag ser många fördelar säger Linda Nyström rehabiliteringssamordnare på Säffle kommun som gått vår webbutbildning AB HR.

säffle kanal

Säffle kanal

Flera fördelar med webbutbildning

- För Säffle kommun som för många små och medelstora kommuner kan det vara svårt att attrahera och rekrytera rätt kompetens. Möjligheten att smidigt och digitalt kunna erbjuda fortbildning och högkvalitativ utbildning är ett stort plus. Vi väger in att det är mycket kostnader kopplat till att resa och bo över i en annan stad för att gå en utbildning. Även miljöperspektivet är viktigt för oss, att våra anställda då ska resa iväg till en annan stad för fortbildning är inte optimalt.

Vad var det som gjorde att du valde att gå SKL Kommentus webbutbildning AB HR?

- För oss är det en trygghet och en kvalitetsstämpel att det är SKR som har säkerställt och som står för innehållet. Det är viktigt att veta att utbildningsinnehållet stämmer med relevanta kollektivavtal, lagstiftning och praxis säger Linda. Hon fortsätter, era utbildningar har en hög trovärdighet och är gedigna vilket gör att vi som arbetsgivare rekommenderar att när man ska gå en utbildning inom arbetsrätt går en utbildning hos SKL Kommentus.

Saknade du utbytet och kontakten med andra deltagare vilket man inte får på samma sätt på en webbutbildning?

- Nej det saknade jag inte alls faktiskt säger Linda. Även om det kan vara givande och ge stort utbyte, men det viktiga för mig med att gå utbildningen AB HR var inte att interagera med övriga deltagare. Jag ville fokusera på utbildningsinnehållet, på själva arbetsrätten, på faktainnehållet, på att få öva och kunna lyssna på ett föredrag flera gånger och gå tillbaks i texter och i frågedelen tills jag kände att jag verkligen förstod och hade tagit till mig innehållet. Så för mig var det enbart positivt att kunna fokusera på själva utbildningsinnehållet och på min egen kompetensutveckling.

Jättebra upplägg på utbildningen

- Jag gillade verkligen upplägget med möjlighet till fördjupning, basen i texterna, referenser till vidare information, allt låg på en mycket bra nivå. Det var en bra blandning av frågor, faktatexter, föreläsningar, hänvisningar, det kändes genomtänkt och välarbetat. Pedagogisk, enkelt, tydligt, lätt att gå tillbaks och repetera. Hon fortsätter, jag har jobbat både hemma och på kontoret i kombination, det har funkat hur bra som helst. Allt som behövs är en dator och uppkoppling, ja du kan behöva en kopp kaffe och kanelbulle också. Hon avslutar, jag vill att alla våra enhetschefer ska gå denna utbildning.

Webbutbildning öppnar möjligheten för fortbildning för många medarbetare

- I mitt arbete med rehabilitering ser jag en del psykisk ohälsa och social fobi som är vanligare än vad man kanske tror. Webbutbildning är en positiv möjlighet och fantastiskt för människor som inte vill lämna sitt trygga sammanhang och som tycker det är tufft att åka iväg till en annan stad, sova över, kanske dela rum med kollegor och interagera med okända människor berättar Linda. Webbutbildningarna AB HR och AB Lön gör det möjligt att kunna kompetensutveckla sig när det passar den egna personen i både tid och plats.

Rehabilitering en viktig del av HR arbetet

- Tidigare arbetade vi med rehabilitering separat, vi var samma enhet men HR- och rehabilitering hade olika uppdrag. Vilket i praktiken gjorde att efter en tid i ett ärende så lämnade vi över till HR vilket inte var optimalt för medarbetaren eller för oss som kommun säger Linda. Det blev ingen sammanhållen process och vi kunde inte följa ärendet hela vägen. Det medförde också att ansvaret hamnade på cheferna och att varken vi eller HR kunde stötta i det förebyggande arbetet .
- Hon fortsätter idag tar vi ett större grepp och planerar rehabiliteringen tillsammans med HR för skapa en trygg process med medarbetaren och för att kunna väga in hela bilden i rehabiliteringen och för att kunna följa ett ärende hela vägen. Det är viktigt då det är många olika delar som påverkar och som säkerställer att en rehabiliteringsprocess blir bra.

Bild: Linda Nyström

Tipsa en vän