28 juni 2018 Ramavtal

Fem år med Stockholms Inköpscentral

Stockholms Inköpscentral (STIC) firar fem år av framgångsrik samverkan över kommungränserna. Marie Wiklund, kommunchef, Vaxholms stad, var med och grundade samarbetet och Gabriella Lundin har arbetat som regionchef för STIC sedan starten.

Stockholms Inköpscentral startades för fem år sedan av SKL Kommentus Inköpscentral tillsammans med Vaxholms stad, Nacka kommun och Täby kommun som såg fördelen med att samverka för att få till bättre avtal. De trodde att ett upphandlingssamarbete över kommungränserna skulle ge flera positiva effekter både för kommunerna, kommuninvånarna och leverantörerna.

– Vi tre kommuner drog igång STIC för att vi alla trodde på idéen och på att vi kunde göra bättre upphandlingar tillsammans än var för sig, berättar Marie Wiklund från Vaxholms stad.

För att driva arbetet med Stockholms Inköpscentral anställdes Gabriella Lundin som regionchef.

– Det var spännande att få bli del av något helt nytt, vi började verkligen från scratch och arbetade mot ett gemensamt mål, säger Gabriella.

Ett fungerande samarbete

Fem år senare kan Marie och Gabriella konstatera att STIC blivit så bra som de hoppades.

– Vi ser minskad administration och större volymer för leverantörerna, och ökad effektivitet och nytta för oss kommuner när vi går samman och gör gemensamma upphandlingar, säger Marie.

– Det bästa med STIC är att vi är nära kunderna, och att vi kan vara flexibla och följa dem genom hela inköpsprocessen, tycker Gabriella.

Hon är glad att STIC under den här tiden har blivit ett alternativ för kommunerna.

– En av utmaningarna är att förankra STIC i kommunernas verksamheter men ju fler upphandlingar vi genomför tillsammans desto mer kända blir STIC även för de olika förvaltningarna. Nu har vi fått förtroende att göra upphandlingar hos alla förvaltningar i medlemskommunerna. Det är jätteroligt, säger Gabriella.

STIC växer

Sedan starten har fler anslutit sig till samarbetet som nu omfattar elva kommuner. Det var hela tiden avsikten och både Marie och Gabriella hoppas att ännu fler kommuner ska se fördelarna och vilja vara med. Målet för STIC om ytterligare fem år är att ha en större basportfölj med avtal att välja på och ett arbete som möjliggör att ta sig an mer specialanpassade upphandlingar.

– Jag hoppas att STIC om fem år är det naturliga alternativet för Stockholmskommunerna när de behöver upphandla något. En naturlig samarbetspartner, säger Gabriella.

Även Marie ser ljust på STICs framtid.

– Det är verkligen glädjande med den anslutning av fler kommuner som kommit till under årens lopp. Det var en av målsättningarna och förhoppningsvis kommer än fler med och många nya avtal skapas framöver. STIC är fortfarande något som ligger mig varmt om hjärtat och något som jag tror starkt på. Så grattis för dessa första 5 år! avslutar hon.

Tipsa en vän

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar