Offentlig upphandling en av motorerna mot en hållbar framtid
Marilouise Berg, hållbarhetsstrateg på SKL Kommentus Inköpscentral, reflekterar över vilken roll offentlig upphandling har för att bidra till en framtid med nettonollutsläpp. Vi måste få dimman att lätta och gå med full gas, skriver hon - men det kräver ett stort engagemang, modiga beslutsfattare och en osviklig strävan att ligga i framkant.
Alla vi som bor längs kusten känner igen dem, fartygens långa signaler när de gör fart genom dimman. Ett väldigt fridfullt ljud, kanske för att allt ofta känns så stilla just då. Men om fartyget är Sverige, på väg mot en framtid med nettonollutsläpp, där den biologiska mångfalden är ohotad och där vi inte behöver oroa oss för att de material vi omger oss med ska påverka vår och våra barns hälsa negativt, då finns det ingen tid för stillhet. Under 2020 måste vi få dimman att lätta, gå för full gas och en av motorerna är och ska vara den offentliga upphandlingen.
En utmaning som kräver dagligt engagemang
Det är en utmaning som dagligen kräver ett stort engagemang, modiga beslutsfattare och en osviklig strävan efter att ligga i framkant. På SKL Kommentus Inköpscentral är vi sex personer som arbetar med hållbarhetsfrågor och en betydande del av vår tid använder vi till att reda ut vart framkanten befinner sig i just den branschen där vi ska genomföra en upphandling.
De som med störst precision har svaret på frågan är så klart leverantörerna i branschen, vilka ständigt bevakar detta, men också skjuter den framför sig. Under marknadsundersökningen ställer vi ofta standardiserade frågor till dem för att få mer information och min upplevelse är att alla företag mer än gärna tar sig tid att bjuda på sin kunskap om tillverkning, processer, deras systematiska arbete, brister de identifierat, transporter, idéer de har och mycket mer. Upplysningar som när de vägs samman är ovärderliga för oss som ska ta fram krav till upphandlingsunderlaget och för mig den största faktorn till att få dimman att börja lätta.
Vårt ansvar att följa upp miljökraven
Under avtalstiden är det vårt ansvar att följa upp de krav vi ställt. Granska, komma med förbättringsförslag och på detta sätt bjuda igen med vår kunskap. Under 2019 följde Inköpscentralen upp miljökraven hos alla antagna leverantörer* i 10 av våra upphandlingar och de sociala kraven i 11 upphandlingar. Det är ett omfattande arbete som vi lägger mycket resurser på. Alla brister som identifierades har åtgärdats eller håller på att åtgärdas. Att brister upptäcks är vanligt, vissa mindre som till exempel dokumentation som saknas eller behöver uppdateras och några är större felaktigheter. Uppföljningen sker systematisk och är en självklar kvalitetssäkring som våra kunder i kommuner och regioner kan räkna med. Det är en viktig kontroll och service av motorn.
Upphandling ett bra tillfälle för dialog
Att genomföra uppföljningsarbetet är dessutom ett väldigt bra tillfälle att ha dialog. Det är ofta utvecklande för båda parter och ger oss information som vi behöver inför nästa upphandling. Flera av de leverantörer jag haft kontakt med säger att de lärt sig mycket genom den uppföljning upphandlande myndigheter gör och att det är när deras kunder visar att de menar allvar som de fattar beslut om investeringar, resurser och tar de stora kliven framåt. Det ska vi givetvis var med och bidra till så att offentlig upphandling kan öka hastigheten på skeppet Sverige ytterligare.
Vill du veta mer?
Vill du läsa mer om vårt arbete och om uppföljningen vi bjuder våra kunder på med kemkollen och hållbarhetskollen? Läs mer om hur vi jobbar med hållbarhet här.
*I början av en avtalsperiod sker uppföljning på alla antagna leverantörer. I slutet sker det vanligen på de leverantörer som under avtalstiden har fått leverera varor eller tjänster till avropande kunder.
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar