LOU-direktivets direkta och indirekta effekt under mellantiden
Vi har nu gått in i den så kallade mellantiden, alltså tiden mellan den dag då de nya upphandlingsdirektiven skulle vara genomförda i svensk rätt till den dag då de faktiskt genomförts. Vi ser att det nya LOU-direktivet innehåller både möjligheter och skyldigheter för oss och andra upphandlande myndigheter.
Jörgen Hettne, docent vid Lunds universitet, som är en av Sveriges främsta experter på EU-rätt har på vårt uppdrag skrivit en rättslig analys av LOU-direktivets direkta och indirekta effekter under mellantiden. Analysen börjar med genomgång av vad som gäller enligt EU-rätten när en medlemsstat är försenad med att genomföra ett direktiv i nationell rätt. Därefter analyserar Hettne ett urval av bestämmelserna i LOU-direktivet och redogör för vilken effekt de bör ha under mellantiden.
Vår förhoppning är att mellantiden inte bara ska vara en period där vi försöker undvika att göra fel utan också en period där vi i så stor utsträckning som är tillåtet tar tillvara på de möjligheter till förenklingar och förbättringar som finns i det nya direktivet.
Ladda ned rapporten: Analys av de nya bestämmelserna i direktiv 2014/24/EU: Kan de ha direkt effekt eller fungera som stöd vid direktivkonform tolkning av LOU?(PDF-dokument-dokument, 293 kB, nytt fönster)
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar